donderdag 12 februari 2015

Beroepsmisvorming

Al een hele tijd was ik aan het denken of ik niet eens een blogbericht in functie van mijn job kon publiceren.
Aangezien ik kleuterleidster ben, zijn er toch enkele zaken waar ik na vier jaar 2,5 jarige iets meer mee bezig ben of te weten gekomen ben.
Daarom niet altijd creatieve zaken zoals het maken van kostuums of spellen die kunnen dienen om de fijne motoriek te bevorderen.
Nee, buiten het creatieve aspect is het verzamelen van goede boeken ook een heuse uitdaging. 
Want wat zijn nu juist "goede" boeken voor kleutertjes?
Als je hier thuis eens zou komen piepen, is het verzamelen van boeken een ware beroepsmisvorming geworden.
Kan onmogelijk een leuk boekje laten liggen....

Dus beslis ik om in dit blogbericht mijn beroepsmisvorming weer te geven en een top 10 van mijn favoriete kleuterboeken weer te geven!

Het Kleinste Maatje
Dit is een boek met liedjes voor peuters en kleuters die gemakkelijk aan te leren zijn. Ze beginnen met een gezongen versie en daarna een instrumentale. Het leuke eraan is de bijgevoegde cd (voor diegene die niet zo'n zangtalenten zijn ;-)) Bij de liedjes staan nog leuke suggesties zoals spelletjes en versjes.

2. Eén maatje meer:
Eén maatje meer
Na het boek Het kleinste maatje, kwam de opvolger Eén maatje meer. Het concept is hetzelfde alleen werden de liedjes dit keer gekoppeld aan periodes zoals Kerst, Pasen, Carnaval,...

Deze boeken zijn met meerdere in een reeks en geven duidelijkheid voor kinderen over "moeilijke" onderwerpen. Zo is er: Noa heeft het downsyndroom, Mama is heel ziek, Een zusje of broertje erbij,... Zelf heb ik twee jaar een kleutertje met het Syndroom van Down in de klas gehad en de boekjes helpen enorm te verduidelijken.

Op je potje konijn
Als kleuterjuf bij de 2,5 jarige komt die boek elk jaar terug. Het helpt om hen duidelijk te maken dat op het potje of naar het toilet gaan helemaal niet zo erg is. Hierbij is nog een leuke beloningskalender waarbij je kind zelf een sticker kan kleven of kan kleuren.


Niet zo'n vrolijk prentenboek dat gaat over het kwijtspelen van je mama, maar ze gelukkig terug vinden. Werd bekroond tot prentenboek van het jaar 2012. Er is zelf een fijn liedje bij.

In deze reeks zijn zes boeken verkrijgbaar waar telkens een andere basisbehoefte wordt weergegeven. Ik maakte voor het eerst kennis met deze boeken toen ik op de hogeschool studeerde voor kleuteronderwijzeres. Nijltje en Dieltje zijn de hoofdpersonages en beleven steeds één centrale basisbehoefte per boek.

7. Ik dans!
Dansen, bewegen / vanaf 3 jaar / SLM 082
Jammer genoeg geen idee van welke uitgever bij dit boek want ik leende hem steeds uit in de bibliotheek. Ik heb het boek leren kennen doordat ik zes jaar kleuterdans heb gegeven aan 4-6 jarige. Er staan prenten in waar je overal een beweging bij kan uitvoeren en daarna op muziek. Zeker doenbaar met jongere kinderen dan 4-6 jaar.

De snoepjes van Aisha
Aangezien ik in een multiculturele school werk met een gezonde mix van verschillende nationaliteiten, is dit een fantastisch boek om peuters er aan de hand van een verhaaltje mee kennis te laten maken. Dit boekje geeft nu het suikerfeest weer maar je hebt er nog andere in de reeks die een weergave van andere thuissituaties of feesten dan die van ons weergeven.

Afbeeldingsresultaat voor kleine leon
Nu een specifieke 2.5 jarige reeks van boekjes zijn de boekjes van Kleine Leon. Hij beleeft allerlei zaken zoals zijn lichaam ontdekken, schilderen, naar de dokter, ... Veel kleine kindjes kunnen zich herkennen in de Kleine Leon!

Mijn favoriete tekeningen bij uitstek, eenvoudig maar toch uniek en leuk. En het boekje met kleuterliedjes met gebaren kan je bij alle leeftijden gebruiken en laat iedereen bewegen!

Buiten deze top tien zijn er nog tal van leuke boeken zoals die van Jules, Kaatje en Karel, Fien en Milo, Anna, Nijntje,...
Hoop dat jullie op deze manier enkele nieuwe boekjes hebben leren kennen!

2 opmerkingen:

  1. Leuk, bedankt! Ik onthou ze als cadeau-idee! En wie weet post ik zelf ook wel eens zo'n lijstje. ;-)
    Dat liedje van het uiltje gebruiken ze trouwens in 't eerste leerjaar als ze het woord 'uil' leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook een juf in de peuterklas leuk om eens wat nieuwe ideetjes hier te lezen,
    groetjes (juf) Sofie

    BeantwoordenVerwijderen